MacCare

Fixar din Mac!

En vanlig installation av Mac OS X innehåller en del mappar som kan kräva sin förklaring.

Direkt på hårddisken finns följande mappar:
Användare
Bibliotek
Program
System

Mappen Användare innehåller en mapp för varje användare i datorn. Varje användarmapp namnges när användaren skapas, det blir samma som Kontonamn när man gör en ny användare. I mappen Användare finns även en mapp som heter Delat, i den kan man lägga saker som andra användare på datorn ska kunna komma åt. Mer om innehållet i Användare lite längre ner.

I Bibliotek lagras diverse filer som är gemensamma för alla användare i datorn, det kan vara exempelvis typsnitt, skrivbordsbilder, ordlistor, loggfiler med mera. De flesta användare behöver aldrig ens titta in den här mappen.

I mappen Program installeras normalt alla program, exempelvis iPhoto, Skype, Microsoft Office, Firefox, Safari och liknande.

Sist i raden av mappar finns System, den innehåller datorns operativsystem, dvs den programvara som ser till att datorn startar, att du kan ansluta till ett nätverk och en hel massa annat. Den här mappen är låst och det går inte att ändra i den utan att ange ett administratörslösenord för datorn.

Mer om Användare
Varje mapp i mappen Användare innehåller i sin tur ett antal standardmappar:
Bilder
Delad
Dokument
Filmer
Hämtade filer
Musik
Skrivbord

I Bilder lagras dina bilder, oftast i form av iPhoto Library som iPhoto sparar de importerade bilderna i. I senare versioner av OS X har iPhoto försvunnit och ersatts av Bilder. Här finns ofta också ett Photo Booth-bibliotek som lagrar de bilder du tagit i Photo Booth.

I Delad finns en mapp som heter Brevlådemapp. I den kan andra användare i datorn släppa dokument som de vill ”ge bort” till dig. Andra användare kan också se de dokument du lägger direkt i Delad, det som finns i Brevlådemapp kan däremot bara du själv se. Andra användare kan inte ändra i de dokument som ligger i Delad, det är alltså ett sätt att ge andra möjlighet att exempelvis läsa något du skrivit utan att de kan ändra i texten.

Mappen Dokument är där det är bäst att spara sina dokument.

Mappen Filmer innehåller filmer från exempelvis iMovie eller Final Cut.

I mappen Hämtade filer sparas filer du hämtar i tex Safari, det kan vara tex PDF-filer från Skatteverket eller ett program du hämtar hem för att installera, tex Firefox eller Adobe Reader.

Musik innehåller musik du köpt via iTunes eller musik du importerar till iTunes från en vanlig CD-skiva. Här hamnar också filmer du köper via iTunes, det känns inte helt logiskt men troligen beror det på att iTunes för Windows inte ska skapa extramappar som kan upplevas som onödiga där.

Skrivbord är en mapp som innehåller allt du sparar på skrivbordet. Helst bör man undvika att spara massa saker på skrivbordet men tillfälligt är det helt ok att lägga saker där men det blir lätt stökigt störande om det ligger en massa saker på skrivbordet.

Det finns även en mapp som heter Bibliotek, precis som den som ligger direkt på hårddisken, här lagres inställningar och annat som är specifikt för just den här användaren. Den här mappen är osynlig sedan 10.7 Lion.