MacCare

Fixar din Mac!

Ibland kan det vara praktiskt att ha en krypterad disk att lagra hemligheter på. Det här är ganska enkelt att göra med hjälp av Skivverktyg som finns i mappen Verktygsprogram i din Programmapp. Med skivverktyget kan man skapa en skivavbild, och om man så önskar kan man sätta lösenord på den också, det är det som är själva tricket. Det finns olika sorters skivavbilder, den vi använder oss av här kallas glest paketerad skivavbild. En skivavbild är en fil som när du öppnar den läggs på skrivbordet på samma sätt som om du hade matat in en CD-skiva (eller diskett om någon kommer ihåg sådana).

Så här går det till:

Starta Skivverktyg Symbolen för Skivverktyg

Välj Ny och sedan Tom skivavbild från menyn Arkiv, eller klicka på Ny avbild i verktygsfältet.

Fönstret som visas är en vanlig dialogruta för att spara en fil men med några tillägg i den nedre delen.

Dialogrutan Spara skivavbild

I rutan Spara som skriver du det namn som du vill spara skivavbilden som.
I Namn skriver du det namn som ska visas när du öppnat skivavbilden och den läggs på datorns skrivbord. Namnen kan vara likadana om du så vill.
I menyn Storlek väljer du hur stor avbilden ska vara från start, den kommer inte ta upp all den platsen från start. På bilden har jag valt 100 MB men den sparade filen tar upp knappt 16 MB på min hårddisk.
I Format väljer du vilken sorts formatering skivavbilden ska ha, normalt använder man hör Mac OS Extended (journalförd), de andra alternativen är överkurs just nu.
Nästa alternativ är Kryptering, där finns tre alternativ, Ingen som är förvalt men inte ger något skydd samt 128 eller 256 bitars AES-kryptering, det senare alternativet ger bästa säkerhet.
Partitioner innehåller en hel rad alternativ men En partition - GUID-partitionskarta är lämpligt i det här fallet.
I menyn Avbildsformat är det nu viktigt att välja glest paketerad skivabild.

När du sedan klickar Skapa får du en fråga om lösenord för skivavbilden.

Dialogrutan Ange lösenord

Här ska du ange det lösenord som ska skydda din information. Skriv samma lösenord i båda rutorna. Stapeln som på bilden är grön visar hur säkert lösenordet är. Tänk på att avmarkera rutan som säger att lösenordet ska sparas i nyckelringen, poängen med det här är ju att det ska försvåra för någon som får tag på datorn att komma åt känslig information. MEN! Tänk också på att om du inte sparar lösenordet i nyckelringen så MÅSTE du komna ihåg det själv, annars kommer du inte att kunna öppna skivavbilden och du har förlorat den information som ligger på den.

Tycker du det är jobbigt att hitta på säkra lösenord kan du klicka på den lilla nyckelsymbolen till höger om fältet Lösenord så visas fönstret Lösenordsassistent.

Dialogrutan Lösenordsassistent

Med lösenordsassistenten kan du välja på några olika sorters lösenord i menyn Typ:
• Memorerbart - kan se ut som brims3\alley
• Bokstäver och siffror - kan se ut som SVEtWHSsjL7h
• Endast siffror - kan se ut som 273059283800
• Slumpmässigt - kan se ut som MC-RgnsY\Gt_
• FIPS-181-kompatibelt - kan se ut som bifceukcalsh

Den variant som kallas memorerbart bygger delvis på engelska ord, tänker man på det så blir det lite lättare att komma ihåg.

När du sedan klickar OK så skapas skivabilden. Den läggs dessutom på skrivbordet så att du kan kopiera filer till den. Om du matar ut den eller startar om datorn så måste du ange lösenordet till den nästa gång du vill öppna den.

Så här ser informationen ut i Finder:

Dialogrutan Visa info